Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1174 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Haziran ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.
Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ dünya, ülke ve şehir gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak SATSO faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Başkan Altuğ açıklamalarında şunlara değindi; “Bilindiği üzere birçok ilimizde yaşanan depremlerin, sel gibi doğal felaketlerin ve patlamaların art arda yaşandığı talihsiz günlerden geçiyoruz. Bu sorunların yanı sıra 4 ayı aşkın süredir, tüm dünyanın mücadele ettiği dünya devi ülkelerin ve hatta Dünya Sağlık Örgütü’nün dahi çaresiz kaldığı ve maalesef henüz net bir ilerleme kat edilemeyen Koronavirüs salgınının etkileriyle boğuşmaktayız.
Bu süreçte çalışanıyla işvereniyle tüm vatandaşlarımız bu süreçte kendilerine göre bazı fedakârlıklar yaptı. Türkiye olarak birlik ve beraberliğimizi koruyarak, bu zor günleri atlatmaya çalışıyoruz. Ancak yaşanılan bu süreç, bize Türkiye olarak eksiklerimizi görme fırsatı verdi. Bu anlamda, yaşanan süre zarfında neler yapabiliriz, bu küresel sorunu nasıl en az hasarla atlatabiliriz, bu konulara odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz. Sorunlarınıza çözüm üretebilmek amacıyla çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Ayrıca SATSO olarak bölgemize değer katacağına inandığımız projeleri, pandeminin gölgesinde de olsa, hayata geçirmenin gayreti içerisindeyiz.
İhracat ve Ekonomi Rakamları
Haziran ayı ihracat rakamlarımız normalleşme sürecinin önemli bir göstergesi oldu. Sakarya ihracatı haziran ayında 381 milyon 394 bin civarında gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15, mayıs ayı ile kıyaslandığında da yüzde 122 civarında bir artış gösterdi.
2020 yılı ilk çeyrekte % 4,5 büyüme ile ekonomik hedef gerçekleşti. Mart ayından beri tüm dünyayı etkisi alan pandemi nedeniyle ikinci çeyrekte görülecek yavaşlamanın da 1 haziran’daki normalleşme süreci ile birlikte bir nebze toparlanacağına inanıyorum.
İlk 500
1993 yılından bu yana İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenli olarak her yıl ülkemizin en büyük 500 sanayi kuruluşunun açıklandığı İSO ilk 500 listesinde 2019 yılı verilerine göre Sakarya’dan 35 firmamız yer aldı. Bunların arasında şubesi Sakarya’da olup odamıza kayıtlı 26 firmamız, merkezi Sakarya’da olup odamıza kayıtlı 7 firmamız ve Akyazı TSO üyesi olan 2 firmamız mevcut. İlk 500 sanayi kuruluşu listesine girme başarısı gösteren sanayicilerimiz başta olmak üzere kendilerini üretmeye adamış, ülkemiz ve şehrimiz ekonomisine katkı veren tüm sanayicilerimize teşekkür ediyorum.
Üye Kaydı
Son meclis toplantımızdan bu yana 162 üyemiz aramıza katıldı, 30 üyemiz kaydını sildirdi ve bugün itibariyle 8890 faal üyemiz var. Toparlanmaya güçlenerek devam edeceğiz.
Üyelerimiz İçin E-Ticaret Ve E-İhracat Seferberliği
Sakarya uluslararası ticareti geliştirme merkezi (SUTGEM) projemiz kapsamında; Pordax Elektronik Ticaret Hizmetleri A.Ş ile imzaladığımız protokol ile üyelerimizin uluslararası ticaret faaliyetlerine uygun dış pazar araştırması, danışmanlık, firmaya özel e-ticaret/ e-ihracat sitesi kurulumu gibi destek hizmetler ile ihracat potansiyellerinin arttırmayı hedefliyoruz.
TSE Covıd-19 Güvenli Üretim / Güvenli Hizmet Belgesi
Odamız Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yapılan denetimler sonrası “Covid-19 Güvenli Üretim/Hizmet Belgesi almaya hak kazanmıştır. Odamız söz konusu belgeyi almaya hak kazanan bölgedeki ilk odadır. Bayram sonrası TSE başkanın katılımı ile belge teslim töreni gerçekleştirilecektir.
Coğrafi İşaret Tescili Başvuruları
Temmuz ayı içerisinde yöremize ait 8 adet coğrafi işaret tescili için Türk Patent Kurumu’ na başvuru yapılmıştır.
Başvuru yapılan ürünlerimiz: Sakarya Abhaz (Abaza) Peyniri, Taraklı Uğut Tatlısı, Adapazarı Kabak Tatlısı, Taraklı Şimşir Tarak, Taraklı Şimşir Kaşık, Pamukova Kavunu, Taraklı Çam (Kozalak) Reçeli, Pamukova Ceviz Ezmesi’dir.
Kadın işbirliği üretimin geleceği projesi
TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulumuz “Kadın İşbirliği Üretimin Geleceği Projesi” kapsamında bir kooperatif kurmayı planlıyor. Bu kooperatif ile kadın eliyle üretilen yöresel ve doğal ürünlerin halka arzı sağlanacak.
Proje kapsamında Sakarya’ya ait yöresel ürünlerin üretimi, ticarileşmesi, markalaşması ve dış pazara açılması, kadınlarımızın katılımcı istihdam olanaklarının geliştirilmesi amaçlanıyor. Kadınlarımıza SATSO bünyesinde verilecek ‘kooperatifçilik yol haritası eğitimi’ ile onların yerel ekonomik faaliyetlere katılımı ile piyasa koşulları çerçevesinde ilerlemeleri, kolektif ve bireysel girişimlerini kolaylaştırmaları sağlanacak.
Gastro Sakarya
Gastro Sakarya projesi kapsamında topraktan sofraya tüm Sakarya yemeklerinin tanıtıldığı 150 civarında yemeğin tarifi ve hikayesi ile yer alacağı kitabımızda çalışmalar devam ediyor. Çalışmaların tamamlanması ile tanıtımını gerçekleştireceğiz. Bu bizim için hem kültür hem turizm anlamında ivmeyi yükseltmeyi hedeflediğimiz bir çalışmadır.
Gazeteciler ve Basın Bayramı
Oda olarak yerel basınımızı en önemli paydaşlarımızdan biri olarak görüyoruz. Bu bağlamda da bu sene Meclis Başkanımız, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılarımız, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Genel Sekreterliğimiz ile Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde ilimizdeki birçok basın-yayın kuruluşuna ziyaretlerde bulunduk. Bu ziyaretler hem bizleri hem de ziyaret ettiğimiz basın kuruluşlarını mutlu etti.
Alışverişini Sakarya’dan Yap
Odamız ticareti araştırma ve geliştirme komisyonu öncülüğünde yerel ekonomimizin canlanmasına katkıda bulunmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla çark caddesi ve uzun çarşı’da faaliyet gösteren üyelerimizi ziyaret ettiğimiz bir program gerçekleştirdik.
Cadde ve çarşılarımızda gerçekleşen organizasyonda işletmelerimize ve alışveriş yapan halkımıza yaklaşık 1000 adet bez çanta dağıttık ve bu çantaların Sakarya’dan yapılacak alışverişler ile doldurulmasını rica ettik. Bizler Sakaryalı’lar olarak alışverişlerimizi Sakaryalı işletmelerden yaparsak hem şehrimizin parası şehrimizde kalır hem de yerli işletmelerimiz kazanır.” dedi.
Siyasetin İçerisinde Olmayı Düşünmüyorum
SATSO Başkanı Altuğ, son zamanlarda kendisine gelen ve söylenti niteliği taşıdığını belirttiği bir konuya da meclis toplantısını sunumunun ardından açıklık getirdi. Başkan Altuğ açıklamasında şunları belirtti;
“Siyasi bir oluşum ile şahsımı ilişkilendirme konusunda duyumlarım oluyor. Türlü platformlarda defalarca bunun mümkün olmayacağını belirtsem de bu söylenti uzayıp gitmektedir. Ben Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanıyım ve sürdürmüş olduğum bu görevin sorumluluklarını yerine getirmekten de büyük memnuniyet duyuyorum. Bu nedenle de siyaset konusunda bir görev ile asla ilgim olmayacaktır. SATSO Camiasını temsil eden bir başkan olarak tüm siyasi partiler ile eşit mesafede ilişkilerimizi sürdürmeye özen gösteriyoruz. Meclis üyemiz olan ve aynı zamanda siyasi partilerin yönetim kadrolarında olan arkadaşlarımız da var onlardan her zaman SATSO’ya girerken siyasi kimliklerini dışarıda bırakmalarını öneriyorum. Şehrimiz ile ilgili bütün sorunlarımızı siyasiler ile çözdüğümüz durumlar da oluyor. Bu çok normal. Ancak şahsen siyasi bir oluşumun içerisinde asla olmayacağım. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak üyelerimize ve şehrimize hizmet etmeye devam edeceğim.”