Cuma, Eylül 13, 2024

Büyükşehir 2020 yılında 60 bin kişinin elektriğini çöpten üretti

Sakarya Büyükşehir Belediyesi 2020 yılında 352 bin 623 ton katı atığı son teknoloji sistemle enerjiye dönüştürerek 60 bin kişinin elektriğini çöpten üretti. Pandemi ile artan tıbbi atıklardan oluşan bin 801 ton atık da Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde bertaraf edildi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi atıkların bertarafı için sürdürdüğü çalışmalarla 2020 yılında rekor rakamlara ulaştı. ‘Sıfır Atık’ anlayışı ile çevre hassasiyeti gözeten Büyükşehir Belediyesi, pandeminin etkisiyle de 2020 yılında bin 801 ton tıbbi atığın bertarafını sağladı. 2020’de 352 bin 623 ton katı atığın da bertaraf edilerek, 60 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak elektrik üretiminin gerçekleştirildiği dile getirildi. İnsanı merkezi alan bir anlayışla hareket eden Büyükşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, çevrenin korunması ve gelecek kuşaklara temiz bir çevrenin bırakılması için çalışmaların sürdürüleceği ifade edildi.

Çöpten elektrik üretimi

Katı Atık Depolama Sahasında kurulan sistemle 4,7 MW/h kapasiteyle çöpten elektrik üreten Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılında 352 bin 623 ton katı atığın geri dönüşümüyle 60 bin kişinin ihtiyacına karşılık gelecek elektrik üretti. Yenilenebilir enerji kaynaklarının büyük önem kazandığı günümüzde Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalarla 15 bin konutun elektriği çöpten karşılanmış oldu. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, katı atık aktarma istasyonlarıyla ilçelerden gelen atıklarında bertaraf edildiği belirtilerek, bölgenin en kapsamlı çevre projesi olma özelliği taşıyan SEKAY’ın tamamlanmasıyla da Sakarya’da değerlendirilmeyen evsel atığın kalmayacağı dile getirildi.

Yenilenebilir enerji kaynakları

Büyükşehir Belediyesi’nin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla Türkiye’nin milli enerji politikalarına destek sunmaya devam edeceğine yer verilen açıklamada, “Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı azaltacak politikalarını yakından takip ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak ülke ekonomisine yenilenebilir enerji kaynakları ile katkı sağlıyor, ADASU HES’in yanı sıra Akçay Barajı üzerine kurduğumuz 3 yeni HES ve kısa süre önce çalışmalarını başlattığımız Güneş Enerjisi Santrali projesi ile alternatif alanlara yönelik adımlar atıyoruz. Yenilenebilir kaynaklara yönelik anlayışımızın bir ayağını da katı atıklardan üretilen enerji oluşturuyor. Ülkemizin enerjide yaşamış olduğu dışa bağımlılığı azaltmak ve şehrimizde katma değer üretimleri arttırmak adına ARGE çalışmalarımız devam edecek” ifadelerine yer verildi.

Bin 801 ton tıbbi atık

Dünyayı etkisi altına alan salgının Türkiye’de Mart 2020’de görülmesiyle insanların yaşantılarının ayrılmaz bir parçası olan maskeler başta olmak üzere yıl boyunca bin 801 tıbbi atığın bertaraf edildiğine yer verilen açıklamada, Düzce’deki sağlık kuruluşlarından da 498 ton tıbbi atığın toplanarak son teknoloji tesislerde işlendiği belirtildi. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nin bölgeye hizmet sunduğu dile getirilerek, 2021 yılında da atıkların bertarafı için çalışmaların devam edeceği vurgulandı.

Son Haberler