Sakaryalı Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, 2017 yılında yayınlanan genelgeye rağmen bu senede mevsimlik işçiler için sağlıklı bir ortam oluşturulamadığı, bu durumun hem işçileri hem de işvereni üzdüğünü söyledi.
Ender Serbes, Sakarya’nın çeşitli bölgelerinde çalışan mevsimlik işçileri ve işverenleri ziyaret ederek yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini dinledi. Serbes, yaptığı açıklamada, Sakarya’da özellikle fındık toplamak ve diğer tarımsal alanlarda çalışmak için gelen mevsimlik işçilerin bu yılda yine ilkel ortamlarda barınmak zorunda kaldıklarını kaydetti.
BU SENEDE GENELGE UYGULANMADI
Türkiye’de mevsimlik işçilerin yaşadığı sıkıntıları en aza indirmek, barınma yanında, güvenlik ve sağlık gibi insani temel ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanması için 2017 yılında bir genelge yayınlandığını hatırlatan Serbes, ancak bu genelgenin şartlarının yerine getirilemediğini vurguladı. Serbes, “Genelgede, valiliklerce; mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde eğitim ve sosyal faaliyetler ile işçilerin insani temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri, iklim şartlarına uyumlu prefabrike veya betonarme ve çelik iskeletli alt ve üst yapısı bulunan yaşam alanları oluşturulması isteniyor. Ancak genelgenin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen bu yapılmadı. Mevsimlik işçiler bu senede çalıştıkları yerlerin yanında çadırda ya da derme çatma kulübelerde barınmak zorunda kalıyor. Genelgede belirtildiği gibi güvenli alanları oluşturulamadı. Kreş, yemekhane, okul, sağlık ocağı, banyo gibi hizmetlerin sunulduğu yaşam alanları hayata geçirilemedi.” diye konuştu.
İŞVERENDE MUTSUZ, İŞÇİLERDE MUTSUZ
Mevsimlik işçilerin ilkel şartlarda barınmak zorunda bırakılmasının, işçiler yanı sıra işvereni de üzdüğünü anlatan Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “İmkanı olan işveren, mevsimlik işçilerin rahat etmesi için kendi çabalarıyla yardımcı olmaya çalışıyor. Ancak çoğu tarla, fındık bahçeleri ve diğer çalışma alanları konut bölgelerinin oldukça dışında bulunuyor. Dolayısıyla mevsimlik işçiler bağ, bahçelere yakın yerlerde derme çatma alanlarda kendi imkanları ile barınıyor. Bu da arazi sahiplerini üzüyor. İşçilerin sağlık ve güvenliğinden endişe ediyor. İşveren iş bitene kadar adeta diken üzerinde oturuyor. Bir mevsimlik işçinin başına bir şey gelecek diye büyük kaygı ve endişe duyuyor. Oysa genelge hayata geçirilmiş olsaydı hem işveren hem de mevsimlik işçiler huzur ve güven içinde olacaklardı.”
SAĞLIKLI KAYIT TUTULMUYOR
Ender Serbes, yine genelgeye göre mevsimlik işçilerin kayıt altına alınmasının istendiğini, ancak bu yılda sağlıklı bir kayıt tutulmadığını vurguladı. Her işçinin mutlaka nereden geldiği ve nerede çalıştığına dair kayıt tutulması gerektiğinin altını çizen Serbes, “Hem işverenin hem de çalışan işçilerin güvenliği açısından bu son derece önemli konuda yine kayıt tutulmadı. Bu konuda üzücü bir olay olduğunda hemen genelge akla geliyor, ‘şu yapılacak, bu yapılacak’ diye açıklamalar yapılıyor ancak birkaç gün sonra sanki hiçbir şey olmamış her şey unutuluyor.” şeklinde konuştu.
KALICI ÇÖZÜM VAR
Kalıcı çözüm için, mevsimlik tarım işçilerinin kendi şehirlerinde istihdam edilmesi ve bunun için gereken iş imkanlarının oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Serbes, şu önerilerde bulundu:“Bununla ilgili uzun vadeli planlar ve programlar yapılmalı. Herkese kendi şehrinde iş imkanı sağlanmalı. Tarım işçilerinin çalışmak için geldiği bölgelerde de, o bölgenin işsiz olanları istihdam edilmeli. Bu işte çalışanlara her türlü sosyal hakları verilmeli. Tarım işçileri sosyal güvence altına alınmalı. Devlet bu yönde hem çalışana hem de işveren üreticiye destek vermeli.”