‘Patlayıcı taşımak Hendek Belediyesi’nin işi mi?’

CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş Hendek ilçesinde patlama yaşanan havai fişek fabrikasındaki malzemelerin imhası için yapılan sevkiyat sırasında yaşanan patlama ile ilgili basın açıklaması yaptı. Keleş açıklamasında ‘Bir belediyenin görevi patlayıcı madde taşımak mıdır? Hangi teknik personelle, hangi görev yetkisi içinde Hendek Belediyesi patlayıcı madde nakli yapıyor?’ dedi.

CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş’in açıklaması şu şekilde;

DEVLET MÜSİAD LI İŞ ADAMININ TAŞERONU MU?

3 Temmuz 2020 tarihinde, MÜSİAD Sakarya Şubesi Başkanı Yaşar Coşkun’a ait geçmişteki birçok benzer patlama sebebiyle SABIKALI olan Hendek’teki Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında gerçekleşen patlamanın acıları sıcakken yaşanan yeni trajedi sabır sınırlarını zorlamaktadır.

YAŞANAN SON OLAY MÜSİAD LI İŞ ADAMININ TAŞERONLUĞUNA SOYUNAN AKP-MHP ORTAKLIĞI ELİYLE İŞLENEN BİR CİNAYETTİR. BU ŞER İTTİFAKININ KOLTUKTA KALMAK ADINA NELERİ GÖZE ALABİLECEĞİNİN BİR ÖRNEĞİDİR.

Askerlerimiz MÜSİAD’lı iş adamının çıkarları uğruna can vermişlerdir. O iş adamıdır ki bedenleri paramparça olan işçi yakınlarını yaralanan personelini daha çok tazminat almak için yalan söylemekle suçlayarak aklınca kendi suçlarını kapamaya çalışmaktadır. İşte AKP-MHP ortaklığı bu tıynetteki bir kişinin TAŞERONLUĞUNA SOYUNMUŞTUR. Devleti de buna ortak etmiştir.

PATLAYICI MADDE TAŞIMAK HENDEK BELEDİYESİNİN İŞİ Mİ?

Bir belediyenin görevi patlayıcı madde taşımak mıdır? Hangi teknik personelle, hangi görev yetkisi içinde Hendek Belediyesi patlayıcı madde nakli yapıyor? Hendek Belediyesinin görevi MÜSİAD’lı iş adamının taşeronluğu mu? AKP-MHP el ele vermiş MÜSİAD lı iş adamının gönüllü personeli olmuş onun çıkarları için seferber olmuş.

Sormadan edemiyoruz hükümet ve Hendek belediyesi tüm özel sektöre böyle yardım ediyor mu? Onların yapması gerekenleri devlet eliyle hallediyorlar mı?

OLAY YERİNDEKİ TESPİTLERİMİZ

Gerek fabrikadaki patlama günü gerekse de ikinci patlamada yarım saat içinde olay bölgelerine ulaştık ve canlı olarak müşahede ettik ki bu tip günler için ne bir kurtarma planı nede acil eylem planı var. Her şey bir karmaşa halinde ilerliyor. En acısı da giden canların birer sayıdan öte bir anlamı yok. Aman AKP-MHP ortaklığına, koltuklara bir zarar gelmesin, gerisi teferruat.

Yaralı personeli dinledik, yakınlarını dinledik. Birbirinden bağımsız ve habersiz herkes aynı şeyi söylüyor. Daha çok üretim daha az maliyet için fabrika yetkilileri, sahipleri uyarılarımızı dikkate almadılar. İşte bugün AKP-MHP bu MÜSİAD lı iş adamının çıkarlarının peşinde koşuyor devleti de buna alet ediyor.

BU OLAY KASTEN CANA KIYMAKTIR

Fabrika patlamasından sonra  bu olay bir kaza değildir. Kaza sözlük anlamıyla “Umulmayan, beklenmeyen bir olay dolayısıyla bir kimsenin, bir nesnenin zarara uğraması” anlamına gelmektedir. Böylesine bir işletmede patlama olasılığı beklenmeyen bir durum değildir. Bütün riskler aleni olarak ortadayken ve dahası gerek teknik / hukuki yetkililer gerekse de çalışanlar firma sahiplerini, yetkililerini defalarca uyarmışken bilerek önlem almayan, çalışanları daha fazla üretim için zorlayan firma sahipleri cinayet işlemiştir demiştik. Bugün geldiğimiz noktada AKP-MHP eliyle cinayet katliama dönüşüyor. Bir koltuk, bir yandaş uğruna nice canlar feda ediliyor.

Başta Sakarya Valisi olmak üzere tüm yetkililere soruyoruz;

1) TAŞINAN PATLAYICI MADDELERİN KAYDI TUTULDU MU?

2) BU PATLAYICI MADDELER İÇİN FABRİKANIN RUHSATI VAR MIYDI?

3) NİÇİN YERİNDE İMHA EDİLMEDİ DE ŞEHİR İÇİNDEN GEÇİRİLEREK KİLOMETRELERCE UZAĞA GÖTÜRÜLMEK İSTENDİ?

4) HENDEK BELEDİYESİ VE GÖREVLİSİ “PATLAYICI MADDE TAŞIMA” BELGESİNE SAHİP MİDİR?

5) ŞANTİYEDEN KAÇIRILMAYA ÇALIŞILAN BİLGİSAYARDA HANGİ BİLGİLER VAR?

6) FABRİKA BİNALARININ ÇATI YÜKSEKLİĞİ, DUVAR KALINLIĞI BENZERİ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ YETERLİ MİYDİ?

7) PATLAMANIN KESİN SEBEBİ NEDEN HALA AÇIKLANMIYOR?

8) ÖNCEKİ PATLAMALARDAN SONRAKİ DENETİM RAPORLARI KAMUOYUNA AÇIKLANACAK MI?

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi ve Sakarya İl Başkanlığı olarak eşgüdüm içinde kurduğumuz komisyonlarımızla bu işin takipçisi olacağız. Bu davanın kamuoyu adına bir tarafı da biziz. Hukuken de bu yönde girişimlerimizi yapacağız. Hukuki, maddi, manevi desteğe ihtiyaç duyan fabrika çalışanları ve ailelerinin koşulsuz olarak yanındayız. Dilek, istek ve destek talepleri için kapımız sonuna kadar açıktır.

ECEVİT KELEŞ
Cumhuriyet Halk Partisi
Sakarya İl Başkanı

Son Haberler