Prof. Dr. Faruk Beşer: Kuran tüm insanlara hitap eder

İlim ve Hikmet Vakfı seminler programlarına katılan Prof. Dr. Faruk Beşer, “Allah her anlayışa, her düşünceye, her zihniyete, her zekâ seviyesine, her bilgi seviyesine göre ayetler veriyor. Birisinin hiçbir şey anlamadığı bir ayetle bir başkası Müslüman oluyor. Allah, mutlaka herkes için bir mana ifade eden, anlamlı olan deliller vermektedir” dedi.

İlim ve Hikmet Vakfı tarafından düzenlenen seminerler devam ediyor. İslam Hukukçusu ve Yazar Prof. Dr. Faruk Beşer’in katılımıyla gerçekleştirilen programda ‘Kuran’ı Kuran’dan Anlamak’ konusu ele alındı. Vakıf merkezinde çok sayıda dinleyicinin katıldığı seminerde Prof. Dr. Beşer, Kur’an-ı Kerim’de her anlayışa, düşünceye, zihniyete, zeka ve bilgi seviyesine göre ayetlerin yer aldığını ifade ederek, Allah’ın kitapta tüm insanlara hitap ettiğini söyledi.

Tüm insanlara hitap ediyor

Prof. Dr. Faruk Beşer, “Kur’an-ı Kerim’den herkes anlar. Çünkü Allah bütün insanlara hitap ediyor. Ne kadar anlar? Kıymeti ne kadarsa o kadar anlar. Herkese ne gerekiyorsa Allah onu söylüyor. Anlamanız birikiminize, imanınıza, amelinize bağlıdır. Ne kadar artarsa anlamanız da o kadar artar ve bunun sonu yok. Allah buyuruyor ki; “Yeryüzündeki bütün ağaçlar kalem olsaydı, denizler de mürekkep, sonra yedi deniz daha katılarak mürekkep olsaydı, Allah’ın sözleri yine de yazılmakla tükenmezdi.” Herhangi bir insanın bütün bu manaları kuşatma ihtimali ve imkânı olabilir mi? Olamaz. Ama ben kendime göre olanı, bana söyleneni anlarım eğer anlamak istiyorsam. Allah her anlayışa, her düşünceye, her zihniyete, her zekâ seviyesine, her bilgi seviyesine göre ayetler veriyor. Birisinin hiçbir şey anlamadığı bir ayetle bir başkası Müslüman oluyor. Mutlaka herkes için bir mana ifade eden, anlamlı olan deliller vermektedir Allah” dedi.

Fıtrata tamamen uygun

Kur’an-ı Kerim’de duyma, görme ve akıl etme kavramlarına çokça vurgu yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Beşer, “Ayette diyor ki; “Müşrikler diyecekler ki; keşke kulak verseydik veya akıl etseydik kesinlikle cehennem azabından olmazdık.” Yani ya duyacaksınız dinleyeceksiniz ya da akıl edeceksiniz. Tabii bu duymalara ve akıl etmelere birçok mani olan şeyler vardır. Allah der ki; Şüphesiz bu Kur’an-ı Kerim’de hatırlatmalar vardır. Onun için Kur’an-ı Kerim’in adı zikirdir. Biz onu okurken yeniden öğrenmeyiz, hatırlarız. O bizim kodlarımızda vardır zaten. Fıtrata tamamen uygundur. O yüzden biz onu öğrendiğimizde öğrenmiş olmayız, hatırlamış oluruz.”

Son Haberler