SAÜ’de “Sinema ve Felsefe” ele alındı

Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Öztürk’ün çevrim içi katıldığı Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen söyleşi de “Sinema ve Felsefe” ele alındı.

Düşüncenin gelişmesi açısından duygulanıma seslenmenin gerekli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Öztürk, fiziksel hayatımızın içinde körleşen gözlerimizi, kirlenen kulaklarımızı açabilmek için bizim yeni araçlara ihtiyacımız var. Fiziksel hayatı özgürleştirmek için sinemanın gerekli olduğunu ve sinemanın felsefesinin de bu olduğunu söyledi.

Sinema ve felsefe içinde düşüncenin bir istisna olduğunu ve bunun yapılma biçimleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk, dünyada genel olarak sinema araştırmalarında yaşanan çalışmalarındaki sorunlara değindi. “Sinemanın bir gölge, bir temsil olarak kalmaması gerekiyor” diye Prof. Dr. Öztürk, Sinemanın bir araç olarak kullanılması ve kafalardaki teorilerin aktarılmasının sorun olduğunu ifade etti.

Kafalardaki teorilere yakın filmlerin izlenmesi o teorilerin somutlaştırılmasını sağladığını kaydeden Prof. Dr. Öztürk, bu durumun sinemaya yararının ne olduğunun bilinmediğini ve sinemaya katkı sağlamadığı söyledi. Prof. Dr. Öztürk, sinemanın bir imajlar kompozisyonu olduğunun belirterek sinema eseri meydana getirebilmek için kamera, montaj, kadraj, ışık ve sesin gerekli olduğunu söyledi.

Konuşmasının devamında Prof. Dr. Öztürk, “Sinema dil değildir. Sinema kendi akışında kendi operasyonlarıyla işleyen hareket zaman bloklarıdır. Sinemanın özü budur. Sinema öykü değildir, hikâye değildir. Sinemada öyküyü yaratan hareket imajlarının kompozisyonudur” şeklinde konuştu.

Son Haberler