‘Kredi Faizlerini Silin’

Sakaryalı Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin yüksek faizleri sebebiyle çiftçinin çok zor durumda kaldığını belirterek, “Kooperatiften kredi alıp ödemede zorlanan ve borçları katlanarak artan çiftçiler her şeylerini kaybediyor. Traktörünü, tarlalarını ve evini kaybeden çiftçilerimiz kan ağlıyor. Çiftçimizin bu çığlığı artık duyulmalı.” dedi.

Sakarya Çiftçisi Zor Durumda

Ender Serbes, yaptığı açıklamada, zaman zaman çiftçilerle bir araya geldiklerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini konuştuklarını söyledi. Sakarya’da çiftçilerin en çok Tarım Kredi Kooperatifleri’nin verdiği kredi faiz oranlarının çok yüksek olmasından şikayet ettiğine dikkat çeken Serbes, faiz oranlarının yüzde 40’a kadar çıktığı bilgisini verdi. Serbes, “Çiftinin zaten ürünü para etmiyor. Kazanamayınca tarlasını ekmek için para bulamıyor. Mecburen bankaların ya da Tarım Kredi Kooperatifleri’nin yolunu tutuyor. Bir çok çiftçi, gereksiz prosedür yüzünden banka kredisi kullanamıyor, faizleri daha yüksek olan Tarım Kredi Kooperatifleri’ne yöneliyor. Ancak ektiği mahsul yeni hasat döneminde de para etmeyince kredi borçlarını ödeyemiyor. Faizler giderek artıyor ve borçlar katlanıyor.” diye konuştu.

İntihari Düşünecek Durama Geldiler

Kredi borcunu ödeyemeyen çiftçinin, bu kez de faiz sarmalı içine girdiğini ve bir türlü bu sarmaldan çıkamadığını dile getiren Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sakarya’da binlerce çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifine borcu sebebiyle her şeyini kaybetmiş. Çalışma ofisime geçen gün bir çiftçi kardeşimiz geldi. Yüksek faiz sebebiyle evini, tarlalarını, traktörünü, tarım aletlerini her şeyini kaybetmiş. Çok ama çok zor durumda kalmış. İntihar etmeyi bile düşünecek duruma gelmiş. Kendisi gibi binlerce çiftçinin bu halde olduğunu belirtiyor. Gerçekten çiftçinin, üreticinin bu duruma gelmesi çok üzücü. İnsanın içi acıyor.” diye konuştu.

Sanki Çiftçiliğin Bitmesini İstiyorlar

Sanki gizli bir elin Türk çiftçisini bitirmek istediğinin altını çizen Serbes, “İnsan tabloya bakınca bu kanıya varıyor. Öyle uygulamalar ve yanlış politikalar var ki; sanki çiftçilik yapılmasın, üretim olmasın isteniyor. Yüksek faize göz yummak bu anlama geliyor. Çiftçi faizle boğuluyor, ölüyor. Sanki birileri bir örümcek ağı gibi çiftçiyi sarıyor, hareket etmesini engelliyor, varını, yoğunu sattırıp üretimden çekilmesini istiyor. Bu gün baktığımızda karşımıza böyle bir tablo çıkıyor. Bunda da başarılı oluyorlar. Genç nesil artık çiftçilik yapmak istemiyor, gidip sabahtan akşama kadar bir fabrikada asgari ücretle çalışmayı seçiyor. Neden? Çünkü çiftçi kazanmıyor ve genç nesil bu alanda bir gelecek görmüyor. Ne kadar acı değil mi?” şeklinde konuştu. 

Kredi Faizlerini Silin

Serbes, dünyadaki salgın sebebiyle, dışa bağımlı olmadan ülke içindeki temel gıda tedarikinin devamı için tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğunun bir kez daha anlaşıldığını belirterek, “Ancak ne acıdır ki ülkemizde üretici kesimin önemi maalesef devleti yönetenler tarafından henüz anlaşılmamış. Ancak geç değil. Çiftçi lehine yapılabilecek bir çok şey var. Örneğin devlet çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi ve bankalara olan kredi borçlarının faizlerini silebilir. Sadece ana paranın tahsili sağlanabilir. Ayrıca hibe destek verebilir. Yetiştirdiği ürün üzerinden de desteklemede bulunabilir. Mazotu çiftçilere 7 liradan değil de, zengin deniz yatçılara verdiği gibi çiftçiye de 3 liradan verebilir. Türk çiftçisinin üreteceği hiçbir ürünü ithal etmez ve ithalata verdiği parayı çiftçiye vererek, hem üretici hem de ülkemiz kazanabilir. Yerel yönetimlerde çiftçiye destek olabilir. Özellikle tüm sınırları büyükşehir kapsamında olan yerel yönetimler tarıma daha çok destek sağlayabilir. Bunlar yapılmayacak şeyler değil ve çiftçiyi rahatladır, üretimi cazip hale getirir. Hemen bir açıklama ve acil atılacak adımları bekliyoruz.” şeklinde açıklamasını tamamladı. 

Son Haberler