Saatte 225 kilometre hız yapabilen yerli elektrikli hızlı tren, Sakarya’da düzenlenen törenle ilk kez raylara indirildi ve Adapazarı– Sapanca hattında test sürüşü gerçekleştirildi.
Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli hızlı tren seti, Sakarya’da gerçekleştirilen törenle raylara indirildi. Saatte 225 kilometre hıza ulaşabilen tren seti, programın ardından Adapazarı Mithatpaşa Garından hareket ederek Adapazarı ile Sapanca arasında ilk test sürüşünü gerçekleştirdi.
Törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Adalet Bakanı Akın Gürlek, Sakarya Valisi Rahmi Doğan, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, milletvekilleri, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Programda yapılan konuşmalarda Türkiye’nin demiryolu teknolojilerinde yerlileşme hedefi, yüksek hızlı tren yatırımları ve yerli üretimin stratejik önemi vurgulandı.
Adapazarı ile Sapanca arasında ilk test sürüşü yapıldı
Konuşmaların ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Adalet Bakanı Akın Gürlek ve protokol üyeleri trene binerek Adapazarı–Sapanca hattında gerçekleştirilen test sürüşüne katıldı.
Proje kapsamında 577 yolcu kapasiteli hızlı tren setlerinden 2026 ile 2028 yılları arasında toplam 14 adet daha üretilmesi planlanıyor. Yeni tren setlerinin devreye girmesiyle Türkiye’de demiryolu taşımacılığı kapasitesinin artırılması hedefleniyor.
Başkan Alemdar tarihi bir güne tanıklık edildiğini söyledi
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, törende yaptığı konuşmada projenin şehir ve ülke açısından önemli bir gelişme olduğunu belirtti.
Alemdar, “Bugün hem ülkemiz hem de Sakarya için önemli bir gün. Uzun süredir beklenen hızlı tren setinin raylara inişine hep birlikte tanıklık ediyoruz. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Akın Gürlek yerli üretimin önemine dikkat çekti
Adalet Bakanı Akın Gürlek ise konuşmasında Türkiye’nin yerli sanayi alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirterek, yerli ve milli tren üretiminin ülke için büyük önem taşıdığını söyledi.
Gürlek, “Yerli üretim trenin hizmete girmesi bizim için çok değerli. Vatana ve millete hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Sakarya’da hızlı tren fabrikası bu yıl tamamlanacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sakarya’da yapımı süren Milli Elektrikli Hızlı Tren Fabrikası hakkında da bilgi verdi.
Uraloğlu, Türkiye’nin demiryolu ağını 2028 yılına kadar 17 bin 287 kilometreye, 2053 yılına kadar ise 28 bin 590 kilometreye ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.
Yaklaşık 18 bin metrekare büyüklüğünde inşa edilen fabrikanın hızlı şekilde ilerlediğini ifade eden Uraloğlu, tesisin bu yıl tamamlanarak tren setlerinin üretimine başlanacağını söyledi. Fabrikanın enerji ihtiyacının ise güneş enerjisi ile karşılanacağı belirtildi.
Test süreci yıl sonuna kadar tamamlanacak
Bakan Uraloğlu, trenin hız, fren, sürüş ve hat uyumu gibi birçok performans testinden geçirileceğini belirterek test sürecine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Tüm testler tamamlandığında hedefimiz yıl sonuna kadar bu treni raylara indirmek.”
Sakarya için iki yeni ulaşım projesi
Uraloğlu ayrıca Sakarya için planlanan iki önemli ulaşım projesini de açıkladı.
Buna göre Adapazarı– Serdivan–Kampüs Tramvay Hattı için ihale ilanının önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor.
Öte yandan Adapazarı–Karasu Demiryolu Hattı projesinde ise çalışmaların kısa süre içerisinde başlaması hedefleniyor.
Haber Foto : Ayaz Güngörsün
İlginizi çekebilir: Büyükşehir’den şehirde bir ‘motorcu dostu uygulama’ daha • Serdivan’da Modern Dönüşüm: Karabaş Sokak Yenilendi • Taraklı’da bu yıl 4 farklı çalışma tamamlanıp hizmete alınacak